10 livsmedel som skyddar ditt hjärta


Februari är ”Heart Health Month” här i USA och vi på Synergy firar detta genom att dela lite information om hur man håller sitt hjärta friskt. Vi uppmuntrar dig att tänka lite extra på ditt hjärta den här månaden. Det är trots allt den muskel i kroppen som jobbar allra hårdast dag ut och dag in. Det är lätt att fastna i dagliga rutiner och glömma bort vad hjärtat behöver. Varje dag kan du göra val som är hälsosamma för ditt hjärta och på så sätt förbättra både ditt hjärta och din övergripande hälsa.

Hälsosam kost är väldigt viktig för att hålla ditt hjärta friskt, men om du inte vet vad du ska äta så blir det svårt att få ut någonting av det du stoppar i dig.

Här är 10 livsmedel som hjälper dig att skydda ditt hjärta.

Lax
Den här fisken är bra för hjärtat för den innehåller omega-3-fettsyror som bidrar till att förebygga blodproppar, stimulera blodflödet i kroppen och minska kemiska föreningar som kallas triglycerider (som bidrar till hjärtsjukdomar).
Enligt det Amerikanska hjärtförbundet (American Heart Association) bör man äta två portioner fisk i veckan. Portionsstorleken är ca 100 gram, en bit ungefär lika stor som en datormus.

Nötter
Valnötter, mandlar, cashew-nötter och pistasch-nötter är en bra källa för omega-3.  Nötter är ett prisvärt alternativ för omega-3-fettsyror och forskare hävdar att ca 150 gram nötter per vecka kan förebygga hjärtsjukdomar.

Fettsnål mjölk eller yoghurt
Mjölkprodukter innehåller kalium, ett ämne som sänker blodtrycket. När du väljer fettsnåla mjölkprodukter undviker du mättade fetter som höjer kroppens kolesterolnivåer.

Hallon
Hallon och andra bär är fulla med antioxidanter, fibrer och vitamin-C. De är hälsosamma, smakrika och minskar risken för hjärtsjukdomar och slaganfall.

Kikärtor
Länge leve hummus! Kikärtor är populära, nyttiga och bra för hjärtat. De är även en mycket bra källa för lösliga fibrer – de fibrer som sänker kroppens kolesterolnivåer.

Havregryn
Havregryn innehåller fibrer som kallas för betaglukan som bidrar till att sänka kolesterolnivåer i kroppen. Det räcker med ca 3,5 dl havregryn för att sänka dina kolesterolvärden.

Avokado
Den här krämiga frukten innehåller bästa tänkbara fetter. Dessa fetter sänker kolesterolvärden och har inflammationshämmande funktioner som skyddar dina blodkärl.

Olivolja
Olivolja är en grundläggande ingrediens i medelhavsköket och det är ett hälsosamt alternativ till smör och andra oljor. Olivolja begränsar ditt intag av mättade fetter som höjer dina kolesterolnivåer och bygger upp fett i dina blodkärl.

Mörk choklad
Det stämmer, choklad är med på listan. Kakao innehåller flavanoler som sänker ditt blodtryck och förhindrar blodproppar. Dessutom bidrar antioxidanter i choklad till att hålla borta dåligt kolesterol från blodkärlens väggar.

Vindruvor
Vindruvor innehåller resveratrol, en antioxidant som bidrar till ett hälsosamt hjärta genom att förebygga blodplättar från att klibba ihop, vilket minskar risken för blodproppar och förebygger skador på hjärtats blodkärl.CONVERSATION

Instagram

Follow Us