Synergy sponsrar världsmästare i speedvindsurfingHon är världsmästare, världsrekordhållare och kiropraktor. Zara Davis, som stolt ståtar med Synergys logotyp på sitt vindsurfingsegel, är också Synergys senaste sponsrade idrottare, som inte bara använder Synergys produkter själv utan också delar dem med sina patienter på sin praktik i England.

Zara Davis lärde sig att vindsurfa när hon var 13, men gjorde sedan ett avbrott från sporten från när hon var 15 tills hon var 27. Hennes dåvarande arbetsgivare blåste nytt liv i hennes passion för vindsurfing och efter det har hon inte gjort några fler uppehåll. Hon kom snabbt igång med sporten igen och träffade till och med sin man medan hon vindsurfade på en sjö.


I maj 2016, när Zara var nästan 50 år gammal, tog hon hem sin första världsmästartitel i speedvindsurfing för damer på Dunkerbeck GPS Speed Challenge i Fuerteventura. Hon slog inte bara alla andra kvinnor i tävlingen, utan fick dessutom en bättre tid än över hälften av männen. Zara är också sexfaldig Europamästare i speedvindsurfing och är känd bland många som ”den snabbaste kvinnan på vatten”, med världsrekorden i speedvindsurfingsmil med 34,74 knop och världsrekordet på 500 meter med 45,83 knop (drygt 85 km/h).

”Jag älskar utmaningen och jag älskar att vara ute på havet”, säger Zara. ”Av någon anledning kom jag på att jag har en medfödd talang för sporten. Det tar åratal att bli bra på att surfa, men när du är bra på något kan du lätt finslipa den talangen. Jag använder min talang till att inspirera ungdomar, och i synnerhet unga flickor, att börja idrotta och prova på vindsurfing.”

Vindsurfingen är väldigt beroende av kvaliteten och konstruktionen av en vindsurfares bräda och segel. Båda konstruktionerna byggs och paras ihop för att få ut mesta möjliga av vinden. En speedvindsurfares segel är ungefär dubbelt så stort som en hobbyvindsurfares segel, eftersom det måste utnyttja vinden maximalt. Zara berättar att ett vindsurfingsegel kan fysiskt jämföras med en flygplansvinge. Seglet måste vinklas exakt för att fånga och utnyttja vinden för att kunna förflytta sig.

Låt dig dock inte luras. Det betyder inte att vem som helst med rätt utrustning kan speedvindsurfa. Ju mer vind en vindsurfare utnyttjar, desto svårare blir det att hålla sig fast i seglet. Att kontrollera seglet och brädan i speedvindsurfing kräver en ofantlig styrka. Zara är 1,83 m lång och har rejält med muskelmassa som hon måste hålla i form för att vara framgångsrik i sin sport. Hennes längd är en stor fördel i speedvindsurfingvärlden.


”Vindsurfingens fysik är ganska nördig”, säger Zara. ”Den enda delen man seglar på är brädans bakre del och fenan. Att prestera i en speedvindsurfingtävling, i synnerhet, kräver därför att man är i toppform, stark och modig.”

Zara förklarar att speedvindsurfingen kräver mod. Tänk dig att susa fram över vågorna i 80 kilometer i timmen, tappa balansen och plötsligt falla pladask i vattnet. Det känns nog inte bra.

”Allt som har med vindsurfing att göra är fysiskt krävande”, säger Zara. ”Det svåraste är balans och stabilitet. Du använder varenda muskel i kroppen hela tiden. Därför är det påfrestande för hjärt- och kärlsystemet.”

För att träna på vatten, reser Zara cirka fyra timmar från sitt hem på Bristols kust till West Kirby Marine Lake. Förutom att jobba heltid, tillbringar Zara upp till 15 timmar varje vecka med att simma, cykla, löpa, göra pilates och TRX-träning. Hon äter en näringsrik kost, dricker massor av vatten och ser till att alltid inkludera näringstillskott av hög kvalitet i sin dagliga rutin. I denna rutin ingår ProArgi-9+, e9, Phytolife och Mistify. Zara är ett levande exempel på hälsa för alla sina kiropraktikpatienter.

”Jag arbetar med massor av elitidrottsmän och skulle känna mig väldigt illa till mods om jag använde något i min praktik som jag visste inte var av äkta vara”, säger Zara.

Eftersom Zara själv är en elitidrottare, vet hon vad som är en bra produkt. Den noggranna kvalitetstestningen och de strikta produktionsstandarderna som Synergy kräver i sin tillverkningsanläggning,  gör att Zara litar på att företagets produkter kommer att göra en skillnad i hennes idrottsprestation och i hennes patienters liv.

CONVERSATION

Instagram

Follow Us