5 sätt att förbereda immunsystemet för vintern


Det finns många spekulationer om varför folk börjar snora och hosta oftare så snart det blir kallare. En studie från Yale University meddelande i januari 2015 att kall vinterluft försvagar näsans immunförsvar och gör att bakterier och virus som lurar överallt enklare kan ta sig in i kroppen.

Före denna studie antog många att den ökade förekomsten av sjukdom under vintern berodde på att fler personer stannade inomhus och delade andningsluften. Även om denna teori delvis kan vara sann är det bevisat att kallare väder har en negativ inverkan på immunsystemet. Det finns inte något sätt att förhindra vinterns antågan, men det finns sätt att hjälpa kroppen att bekämpa ovälkomna inkräktare.

Ladda upp med C- och D-vitamin

Även om alla vitaminer spelar roll för hälsan är C- och D-vitamin de mest anmärkningsvärda för sin förmåga att stärka bindvävnaden i ben och attackera virus, och båda leder till färre läkarbesök under de kalla månaderna. Ät citrusfrukter dagligen för att få C-vitamin och trotsa kylan för att få lite solsken och en hälsosam dos av D-vitamin.

Laga mat med örter och kryddor

Fyll på kryddhyllan i vinter. Studier visar att vitlök, ingefära, svartpepparkorn, cayennepeppar, kryddpeppar, curry och gurkmeja alla innehåller egenskaper som stärker immunförsvaret.

Underhåll en sund tarmflora

Magtarmkanalen utgör en betydande del av immunförsvaret. En viktig del av ett starkt immunförsvar är starka och friska matsmältningsorgan. En sund diet och tillräckligt med sömn spelar en viktig roll för en sund tarmkanal, men probiotika, som även kallas för ”goda bakterier” sägs också vara bra för en sund tarmfunktion. Probiotika kan tas som tillskott, men är mer kända som en ingrediens i yoghurt.

Ät, drick, svettas, sov, upprepa

För att ta hand om immunsystemet krävs samma åtgärder som för att upprätthålla en välmående kropp. Ge kroppen naturlig mat, välj vatten istället för läsk, motionera lagom mycket några gånger i veckan, sov 7–8 timmar per natt och gör alla dessa sunda val till en vana.

Stressa inte!

Tyvärr är ingen immun mot stress. Den farligaste typen av stress som påverkar kroppens system är dock kronisk stress, eller stress som leder till höga nivåer av hormonet kortisol. Detta stresshormon försvagar immunförsvaret och kan verkligen skapa hinder för dina vinterplaner. Kom ihåg att slappna av och oroa dig inte över småsaker så kan du njuta av en influensafri och förkylningsfri vinter.CONVERSATION

Instagram

Follow Us