10 tips för en hälsosam mage

Ditt matsmältningssystem förvandlar maten du äter till den näring du behöver för att klara dagen. Ett matsmältningssystem som är ur balans kan orsaka stora problem. Här följer 10 tips för hur du håller din mage hälsosam:


1. Kost med mycket fibrer: Håll din mage glad och hälsosam genom att äta mat med mycket fibrer, inklusive fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Extra fibrer gör det enklare för maten att ta sig genom matsmältningssystemet och kan även underlätta magproblem som t.ex. IBS (irritabel tarm).

2. Ät många olika typer av fibrer: Försök att äta både olösliga och lösliga fibrer. De arbetar tillsammans och hjälper din mage på olika sätt. Olösliga fibrer hittar du i vetekli, fullkorn och grönsaker. Lösliga fibrer finns i havrekli, nötter, frön och baljväxter.

3. Ät mindre mat med hög fetthalt: En kost innehållande en mindre mängd hälsosamma fetter kan vara bra för din övergripande hälsa, men stora mängder mat med hög fetthalt kan orsaka förstoppning och bidra till ett trögt matsmältningssystem. Om du äter mat med hög fetthalt, se till att också äta någonting med mycket fibrer för att på så sätt underlätta för ditt matsmältningssystem.

4. Fettsnåla alternativ är bättre: Mat med hög fetthalt, t.ex. nötkött, fläskkött och viltkött innehåller fettproteiner. Proteiner är jätteviktiga för din kosthållning, men se till att fylla ditt behov genom att äta fettsnålt kött som kyckling utan skinn, fläskfilé och fettsnåla nötköttsbitar.  

5. Fördelar med probiotika: Probiotika är nyttiga bakterier som finns i dina tarmar. De spelar en viktig roll i matsmältningsprocessen och bidrar till ett välfungerande immunsystem eftersom de skyddar mot stress- och kostrelaterade skador.  De hjälper även din kropp att maximera näringsvärdet i varje mål mat du äter.

6. Schemalägg dina mellanmål: Din kropp gillar fasta rutiner, även om inte du gör det. Du kan hjälpa ditt matsmältningssystem genom att äta på samma tider varje dag. Försök att äta frukost, lunch, middag och mellanmål på ungefär samma tid varje dag.

7. Drick vatten: Det är ingen hemlighet att vatten får dig att bli piggare och minskar ditt sug efter sötsaker och reducerar risken för huvudvärk på grund av uttorkning. Men visste du att vatten är bra för din matsmältning? Vatten i ditt matsmältningssystem hjälper kroppen att lösa upp fetter och lösliga fibrer på ett mer effektivt sätt.

8. Gör dig av med dåliga vanor: För mycket kaffe, alkohol eller cigaretter kan försämra kroppens förmåga att smälta mat och kan leda till andra magproblem som magsår eller halsbränna.

9. Se till att svettas: Regelbunden träning är bra för hela kroppen, och särskilt för ditt matsmältningssystem. Träning stimulerar dina tarmar och främjar en hälsosam matsmältning.

10. Stresshantering: Kroppen internaliserar extern stress. Interna system reagerar på ekonomisk stress eller oro inför ett stort projekt på jobbet. När vi är stressade svarar kroppen genom att stänga ner matsmältningssystemet. Håll koll på din stress och se till att du tar dig tid att minska dina stressnivåer genom avlastande aktiviteter.

Hur din kropp mår på insidan påverkar din övergripande hälsa. Använd de här tio tipsen för att ta hand om din mage så tar din mage hand om dig.


CONVERSATION

Instagram

Follow Us